> Advies > Nieuw bij gay-PARSHIP > Verlegen? Nou en!

Nieuw bij gay-PARSHIP

Verlegen? Nou en!

Rood worden, stotteren, geen woord kunnen uitbrengen - wie verlegen is, heeft het niet alleen bij het flirten moeilijk. Maar met een beetje hulp kan iedereen zijn remmingen overwinnen, zoals ons voorbeeld bewijst.

Verlegen? Nou en!

Gereserveerd of arrogant?

Marks grootste nachtmerrie is een kamer vol mensen die hij niet kent. De dertigjarige grafisch ontwerper lijdt niet aan pleinvrees en heeft ook geen verschrikkelijk trauma in zijn jeugd opgelopen; hij is gewoon verlegen. Iemand gewoon maar aanspreken of op een feestje zomaar bij een groep gaan staan en meedoen aan een discussie - van het idee alleen al krijgt hij hartkloppingen. Mark voelt zich in dat soort situaties alsof hij op een toneel staat, met een publiek dat zit te wachten totdat hij een pijnlijke fout maakt. Eigenlijk heeft hij geen reden om zich onzeker te voelen: hij ziet er goed uit en kan - als hij mensen goed kent - heel onderhoudend vertellen. Door zijn uitstraling kent het medelijden van vrienden en collega's ook grenzen: Mark komt gewoon niet over als een onzeker iemand die voor de wereld beschermd moet worden. En dat zorgt voor problemen, ook bij het contact met mogelijke partners. Omdat die voortdurende onzekerheid hem niet aan te zien is, wordt Marks terughoudendheid soms gezien als arrogantie.

Voortdurend op de vlucht

Vrijwel iedereen heeft wel eens met angsten en onzekerheid te maken. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan de eerste dag op kantoor: veel mensen hebben dan last van nervositeit en krijgen klamme handen bij het ontmoeten van de nieuwe collega's. Maar voor echt verlegen mensen is het altijd moeilijk om op andere mensen af te stappen. Ze gaan blozen, worden schuchter of gedragen zich uit onzekerheid koel en afwijzend. Bij Mark ging het op een gegeven moment zo ver dat hij niet meer in ging op uitnodigingen voor feestjes, en hij sprak ook niet meer af met mannen die in hem geïnteresseerd waren. Uit angst dat hij zichzelf op een of andere manier belachelijk zou maken. Verlegenheid is niets anders dan een vluchtreflex. En die is zowaar genetisch vastgelegd - wat voor de neanderthaler de angst voor de sabeltijger was, is voor de moderne mens de vrees voor een afgang in het openbaar. Iemand die verlegen is ondergaat bij een eerste afspraak ongeveer dezelfde stress als iemand die in levensgevaar is. Maar geen zorgen: iedereen kan leren te allen tijde situaties in de hand te houden.

Verlegen is cool!

De meeste verlegen mensen reageren schuchter in stresssituaties, maar het komt ook voor dat iemand die verlegen is zich cynisch opstelt om zijn verlegenheid te verbergen. Maar cynisme wekt bij de meeste mensen op den duur irritatie op. Het is daarom beter de terughoudendheid als onderdeel van uw karakter te erkennen en daar het positieve van in te zien. Let er maar eens op hoeveel mensen vertedering wekken door zich onzeker voor te doen, of hoeveel verlegen mensen een leuke partner hebben. Verlegenheid wordt door veel mensen helemaal niet als negatief gezien. Wie zich dat beseft, kan met black-outs en ademnood bij het eerste afspraakje anders omgaan. Iemand die verlegen is doet er goed aan om in geval van stress gewoon open over zijn onzekerheid te spreken. Dan wordt vanzelf duidelijk dat de ander misschien net zo nerveus is als u en dat hij uw verlegenheid waarschijnlijk zelfs ontwapenend vindt.

Kleine Trucjes

Moet u daarom verlegenheid accepteren als iets waaraan u niets kunt veranderen? Niet helemaal. U kunt uzelf leren om wat zekerder in de omgang met mensen te worden. In het dagelijks leven zijn er allerlei mogelijkheden om uzelf te trainen in de omgang met onbekenden. Wie bijvoorbeeld in de supermarkt andere klanten vraagt waar bepaalde producten te vinden zijn of mensen op straat af en toe naar de weg vraagt, oefent daardoor zijn sociale vaardigheden. En wie eens wil proberen om de man van zijn dromen aan te spreken, kan daarbij op deze ervaringen teruggrijpen. Als inleiding kunt u dan het beste iets kiezen wat niets met u persoonlijk te maken heeft. "Smaakt je drankje?" is altijd beter dan iets als: "Wat vind je van mijn kleren?". Per slot van rekening heeft u op neutraal terrein simpelweg minder te verliezen.

Eind goed, al goed

Een andere mogelijkheid om bij het zoeken naar een vriend met verlegenheid om te gaan, is het internet. Ook Mark heeft zich uiteindelijk bij gay-Parship aangemeld. Het indirecte contact via e-mail vond hij een verademing. Bovendien was Mark bij het mailen en telefoneren veel losser dan in directe omgang met mensen. Maar uiteindelijk kwam het moment dat zijn mogelijke nieuwe vriend Joris een afspraak wilde maken om elkaar te ontmoeten, en toen had Mark weer hetzelfde probleem als voorheen. Hij zegde de afspraak keer op keer af, totdat Joris vroeg wat de reden was voor het steeds weer uitstellen van een ontmoeting. Mark schreef maar eerlijk dat hij heel verlegen was. Daaruit ontstond een mailwisseling over de zwakke kanten van Mark en Joris, en daardoor speelde bij de eerste ontmoeting verlegenheid opeens niet zo'n grote rol meer.

Test gayParship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Error with static Resources (Error: 418)