> Advies > Van een date naar een relatie > Als liefdesverdriet zwaar valt

Van een date naar een relatie

Als liefdesverdriet zwaar valt

Veel gay's storten zich na een verbroken relatie meteen in een nieuwe verhouding. Alle energie gaat uit naar de nieuwe partner en het verleden lijkt niet meer te bestaan. Terwijl zij denken geen last te hebben van liefdesverdriet, komt de klap bij de meeste mannen toch later. Hoe kunt u het beste omgaan met pas verbroken relaties?

Als liefdesverdriet zwaar valt

Neem uw verdriet serieus

Wie zich te snel na een verbroken relatie in een nieuwe verhouding stort, riskeert dat ook de relatie met de nieuwe partner op niets uitloopt. Onbewust spookt de vorige relatie nog door het hoofd; en dat is bovendien oneerlijk tegenover de nieuwe geliefde. Het loslaten van de relatie en het accepteren dat u uit elkaar bent, zijn hartbrekend voor de menselijke psyche. Als een kind bijvoorbeeld alleen wordt gelaten door de ouders, worden de grondvesten onder hun kleine wereldje vandaan getrild. Chemisch gezien worden we nu ook teruggetrokken door het bindingshormoon Oxytocin, die in moeder-kind-relaties of door seks vrijkomt. Daarbij komt nog de angst om alleen te blijven. Voor onze bindingsstijl en bindingszekerheid zijn dergelijke belevenissen prangende factoren.

Neem uw verdriet serieus

Volwassenen reageren eigenlijk net zoals kinderen. Misschien dat de reacties iets gecontroleerder zijn, maar de angst om verlaten te worden is vergelijkbaar. Realiseert u zich dat dit een normale menselijke reactie is waarvoor u zich absoluut niet hoeft te schamen; of het nu om het beëindigen van een kortstondige affaire of een langdurige relatie gaat. En hoe goed ze het ook bedoelen, vrienden proberen vaak uw verdriet te vergelijken met verhalen van anderen. Laat u zich hier niet door leiden en zet stappen die dicht bij uw eigen gevoel liggen. Als u de ruimte en tijd neemt, voelt u zichzelf weer sterk, en bovendien ontwikkelt u zo een sterkere persoonlijkheid. Een perfecte basis voor een nieuwe relatie!

Verwerkingsproces in kaart

De schok en het verdriet die komen na het verbreken van een relatie zijn vaak heftig. Het verwerkingsproces duurt bij de één langer dan bij de ander; afhankelijk van de lengte van de relatie, en gezamenlijke ervaringen en gebeurtenissen. Toch worden relaties over het algemeen op dezelfde manier verwerkt. Parship brengt de verwerkingsfases voor u in kaart:

1. Schok: de relatie is voorbij en uw lichaam mist het bindingshormoon Oxytocin die normaal bijvoorbeeld door seks werd aangemaakt. U reageert met ontwenningsverschijnselen. En gevoelens van angst om alleen gelaten te worden, spoken door uw hoofd. U kunt niet meer beslissen en blijft rondcirkelen in een achtbaan vol emoties.

2. Ontkenning: u hoopt dat er een engeltje op uw schouder landt, dat zegt dat uw relatie nog niet voorbij is. U gelooft en hoopt dat het toch nog goed zal komen en denkt: "Misschien komt hij morgen nog terug en vergeeft hij me?" U kunt en wilt de realiteit niet onder ogen zien.

3. Schaamte: u vraagt zich af, hoe uw omgeving zal reageren dat u weer alleen bent. Het is nog maar net gebeurd en u weet niet hoe u met de situatie om moet gaan. Steeds wordt u herinnerd aan uw ex-partner. Nu alléén op een verjaardag, en vorige keer nog met z'n tweetjes. Om meelijdende blikken en onaangename herinneringen te voorkomen, trekt u zich liever in alle rust terug.

4. Boosheid: in deze fase vraagt u zich af wat er fout is gegaan. Waarom ben ik überhaupt op deze partner gevallen?; waarom heb ik niet geluisterd naar de waarschuwingen van mijn beste vriend(in); en waarom is het me nu weer niet gelukt om een relatie te behouden? Ook kunt u behoorlijk vitten op uw ex-partner. Waarom zei hij niet eerder wat hem stoorde?; waarom is hij vreemdgegaan of waarom bekeek hij alles altijd zo negatief? Het uiten van uw boosheid is een proces waar u doorheen moet. En juist daarom heel normaal. Als u frustraties en emoties opkropt, doet u zichzelf pijn.

5. Smeken: u beseft inmiddels wat er fout is gegaan. En eigenlijk wilt u er alles aan doen om de breuk weer te lijmen. U laat uzelf van de beste kant zien en u wilt bewijzen dat u de beste partner bent die hij hebben kan. Berichtjes op het antwoordapparaat, brieven en sms'jes, overtuigende woorden. Met een beetje geluk voert u zo daadwerkelijk een strijd met een positieve afloop. Maar houd er rekening mee dat u vermoedelijk toch eerder meelijden en vluchtreacties veroorzaakt.

6. Droevig: niets heeft gewerkt, de relatie is daadwerkelijk voorbij. Inmiddels hebt u de scheiding al wat beter kunnen aanvaarden, maar toch staat het huilen u nader dan het lachen. U bent droevig. Net zoals boosheid en woede is droevigheid een natuurlijke emotie na het verbreken van een relatie.

7. Acceptatie: in deze laatste fase is uw droevige gevoel voorbij en u kijkt weer wat rooskleuriger naar de toekomst. U moet accepteren dat het hoofdstuk voorbij is en een nieuw hoofdstuk aanbreekt, dat bovendien door uw ervaringen en gebeurtenissen alleen maar beter kan worden!

Test gayParship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Error with static Resources (Error: 418)