> Magazine > Serieuze relatie > Strijd om het roken

Serieuze relatie

Strijd om het roken

Met de oprukkende rookvrije ruimtes is het idee van gezellig samen een sigaretje roken volledig in rook opgegaan. Samen met een collega stomen in het rookhok is bijna de enige uitvlucht. En in uw eigen huis. Of niet? Want, wat als de niet-rokende partner u ook nog eens beveelt de tuin in te gaan? We vroegen in een internationale Parship-enquête: staat u uw partner toe te roken?

Mag uw partner roken?

In de tuin, onder de afzuigkap of liever helemaal niet; sommige rokers hebben het maar moeilijk met een niet-rokende partner. Vriendelijk wordt ze gevraagd of dat smeulende tabak ergens anders opgerookt kan worden. Op de vraag of u uw partner toestaat te roken kregen we 4177 reacties uit Nederland en België, waarvan 1922 mannen en 2255 vrouwen. Wat blijkt? Maar liefst een derde van de dames heeft geen moeite met een rokende partner! De resultaten.

Geen probleem

"Het hangt ervan af wat, wanneer en hoe mijn partner rookt. Is hij/zij gezelligheidsroker, pijproker of balkonroker? Prima!", meent 32% van de vrouwelijke ondervraagden en 22% van de mannelijke ondervraagden uit België en Nederland. Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse vrouwen vinden het helemaal geen probleem als hun partner rookt. Reden? Zij roken zelf ook. Zweedse vrouwen staan echter minder positief tegenover het rookgedrag van hun partner; slechts vier procent vindt het geen probleem. Niet zo vreemd ook: Zweden heeft het minst aantal rokers van Europa.

Tolerant

Italiaans rokende dames mogen blij zijn met hun heren: Italiaanse mannen zijn namelijk het meest tolerant. Een kwart van de ondervraagden vindt dat je als je van elkaar houdt, ook elkaars zwaktes moet tolereren. "En roken is ook een zwakte". Buurland Spanje stelt zich strenger op. Zeker een derde van de Spanjaarden hekelt het gevoel te zoenen met een asbak; ook 28% van de Spaanse dames ademt liever een frisse lucht in tijdens het zoenen. Overigens vindt de meerderheid van de Europese respondenten dat roken een vieze bezigheid is en heeft liever een niet-rokende partner.

Afwijzend

"Mijn partner moet juist roken, net als ik. Dan zijn er ook minder problemen om", antwoord een meerderheid van de Duitse ondervraagden (48%). En ook de Oostenrijkers (34%) denken er zo over. In absolute minderheid is de rest van de Europese ondervraagden: minder dan tien procent deelt deze mening. Rokers kunnen het beste hun geluk beproeven in Zwitserland. Daar is slechts vijf procent van de mannen en vier procent van de vrouwen tegen het roken. Een groter aantal Zweden, Fransen en Engelsen staat zeer afwijzend tegenover een rokende partner: als mijn partner zich niet verantwoordelijk voelt voor zijn of haar en mijn gezondheid, dan is hij of zij niet de ware.

Test gayParship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Error with static Resources (Error: 418)